Hoeveel kost het aanleggen van een zwemvijver?
U bent op zoek naar een mooie zwemvijver? Puur voor het natuurlijke en rustgevende uitzicht? Of om er zo nu en dan ook eens in te kunnen plonsen? Juist daarom zijn zwemvijvers de dag van vandaag zo populair. Zwemvijvers passen perfect in elk tuinontwerp en u creëert tegelijk een zalige oase van rust. Wat kost een zwemvijver? Voor het aanleggen van een zwemvijver liggen de prijzen gemiddeld tussen 15.000 en 40.000 euro (incl. btw en plaatsing). Alles hangt af van nevenfactoren zoals locatie in de tuin, grootte en de afwerking.
Wat is de prijs voor een zwemvijver?
De prijs van een zwemvijver varieert naargelang de oppervlakte, locatie, vorm, vloer- en wandbekleding, beplanting, accessoires en uiteraard afwerking. U kan natuurlijk zo ver gaan als u zelf wenst. Belangrijk in heel dit verhaal is dat u best de klus laat uitvoeren door een gespecialiseerde vakman zoals Hooft Verberckmoes uit Stekene. Zij beschikken over de nodige kennis en ervaring. Vraag vrijblijvend uw offerte aan.
Wat bepaalt de prijs van zwemvijver?
Eerst en vooral bepaalt de totaaloppervlakte de kostprijs. De grootte van de zwemvijver hangt immers af van de beschikbare oppervlakte in de tuin. U kan al een zwemvijver laten aanleggen vanaf 20 vierkante meter. Indien de hoofdreden echt het zwemmen is, dan moet u al gauw in de richting van ongeveer 40 vierkante meter gaan. Het is dus logisch dat de grootte van de vijver de kostprijs beïnvloedt.
Voor het bepalen van de ideale plek voor uw zwemvijver houdt u best rekening met de lichtinval. Teveel zonlicht kan ervoor zorgen dat het vijverwater overdreven opwarmt. Wat leidt tot minder zuurstof en bijgevolg dus minder goed is voor de waterplanten en dieren in de vijver. Ook plaatst u de vijver best niet te dicht bij bomen, struiken of hagen. Wortelgroei en vallende bladeren kunnen uw zwemvijver beschadigen en bevuilen. De juiste plaats in uw tuin bepalen is dus van cruciaal belang. Doe daarom beroep op een tuinaannemer zoals Hooft Verberckmoes uit Stekene. De toegankelijkheid speelt ook een rol. Moet de aanleg helemaal achteraan de tuin gebeuren? Is de locatie gemakkelijk toegankelijk voor al het materiaal zoals graafmachines? Dat maakt een verschil.
Hoe kies ik het juiste formaat van de zwemvijver. Er zijn 2 types. De natuurlijke zwemvijver wordt gekenmerkt door ronde vormen en schuine oeverwanden die de overgang maken naar de rest van de tuin. Terwijl de strak afgelijnde zwemvijver een vierkante of rechthoekige vorm heeft met gemetselde wanden en boorden van natuursteen of hout. Bij beide types is de zwemvijver opgedeeld in 2 zones. In de zwemzone kan u zalig ontspannen. De filter- of moeraszone bestaat uit planten die de waterkwaliteit op peil houden en zuiveren van afvalstoffen. Dit gedeelte is ook minder diep (tussen 60 en 120 cm) dan het zwemgedeelte (gemiddeld tussen 140 en 160 cm). Naargelang de vorm die u verkiest zijn er ook specifieke materialen nodig. Zo brengen bijvoorbeeld natuurstenen of houten wanden en boorden bij de strak afgelijnde zwemvijver andere kosten met zich mee dan de zwemvijvers met ronde vormen.
De goede vloer- en wandbekleding bepalen? Een rubberen vijverfolie of EPDM-folie is veruit het goedkoopste materiaal om de bodem en wanden te bedekken. Voor een correcte plaatsing maakt men de ondergrond wel best vrij van stenen en wortels. Om de folie extra te beschermen kan je eerst nog een worteldoek of een ander beschermend materiaal op de bodem leggen. Een andere optie is een gewapende betonnen plaat met een minimum dikte van 20 cm. Daarbij bestaan ook wanden uit beton.
Al deze factoren bepalen de prijs voor het aanleggen van de zwemvijver. Wij kunnen u daar graag bij helpen. Vraag vrijblijvend uw offerte voor een zwemvijver aan.