Waarom kiezen voor een zwemvijver?

Wat is het verschil tussen een zwembad en een zwemvijver?

Vaak kiezen mensen uit persoonlijke voorkeur voor een zwemvijver in plaats van een zwembad. Maar de meeste mensen verkiezen een zwemvijver omwille van de prijs. Dit is zoals steeds een zeer belangrijke factor in het keuzeproces. Maar kan het bepalen van locatie, grootte, type vloer- of wandbekleding, vissen, waterplanten, afwerking, type filters en dergelijke ook de prijs van een zwemvijver doen oplopen.

Biologische natuurzwembaden

Zwemvijvers worden vaak biologische natuurzwembaden genoemd. Het voordeel van een zwemvijver is dat u zich tussen de natuur waant. Bovendien verstoort het niet het aanzicht van uw tuin zoals een zwembad vaak doet. Een zwemvijver wordt harmonieus in de rest van uw tuin geïntegreerd, vraagt weinig onderhoud en is milieuvriendelijk. Ook wat de plaatsing en onderhoudskosten betreffen, is een zwemvijver goedkoper dan een traditioneel zwembad. Het kiezen voor een zwemvijver is bovendien ook ecologisch verantwoord. Waarom? Het water in de zwemvijver wordt biologisch gefilterd, dankzij de aanwezigheid van de waterplanten. Tenslotte moet u voor een zwemvijver ook geen overdekking voorzien. Dit is vaak een aanzienlijke bijkomende kost voor het plaatsen van een zwembad. Een zwemvijver is het hele jaar door een eyecatcher, zelfs als je niet kan zwemmen!

Er zijn twee onderdelen: het zuiveringsgedeelte en het zwemgedeelte. De filterplanten in het zuiveringsgedeelte zorgen voor een natuurlijke reiniging van het water. Dankzij dit systeem zijn er bij een zwemvijver geen chemicaliën nodig. Bij de aanleg van een zwemvijver wordt het zwemgedeelte waterdicht gemaakt met een zwarte rubberfolie of EPDM genoemd.

Hoe een zwemvijver verwarmen? Een speciaal soort folie absorbeert de zonnewarmte, waardoor het water in de zwemvijver op een natuurlijke manier verwarmt. Uiteraard is er een extra manier van verwarming mogelijk door bijvoorbeeld een warmtepomp.

Wat zijn de voordelen van een zwemvijver?

Zoals gezegd is een zwemvijver gemakkelijk te integreren in het ontwerp van uw tuin dankzij de natuurlijke uitstraling. De integratie verloopt dus naadloos. Omdat de zwemvijver door waterplanten wordt schoon gehouden, moet er dus geen chloor gebruikt te worden. Hierdoor is het water van een zwemvijver minder irriterend voor de ogen en de huid. U hoeft dus geen chemische producten aan te kopen of een technisch filtersysteem plaatsen. Een ander voordeel is dat u met een zwemvijver alle kanten op kan qua grootte, lengte, breedte en locatie in uw tuin. Wat voor een klassiek zwembad niet altijd zo eenvoudig is, rekening houdend met de aansluiting van de nodige voorzieningen zoals water en elektriciteit.

Een zwemvijver vraagt minder onderhoud dan een zwembad, dat is duidelijk. Er moet wel met het volgende rekening gehouden worden: afhankelijk van de locatie in de tuin moet u slib, dode bladeren en andere plantenresten toch regelmatig verwijderen. Daarbovenop is het interessant om niet te opteren voor filterende planten die kunnen woekeren of de vijverfolie kunnen beschadigen. Geschikte planten zijn bijvoorbeeld: kalmoes, gele lis of grote egelskop.

Als conclusie kunnen we zeggen dan zwemvijvers op het gebied van kwaliteit, onderhoud, ecologie en kostprijs een interessant alternatief zijn voor een klassiek zwembad. U wenst meer informatie? Vraag vrijblijvend een offerte aan bij Hooft Verberckmoes te Stekene.

Bekijk onze realisaties of vraag een vrijblijvende offerte aan!

Waar kunnen wij zwemvijvers plaatsen?

Moderne of voorgevormde zwemvijvers plaatsen? Een zwemvijver in eender welke afmeting laten aanleggen? Op zoek naar een biologische of natuurlijke zwemvijver?

Hooft Verberckmoes legt zwemvijvers aan in volgende gemeenten:

Zwemvijveraanleg in

  • Stekene
  • Sint-Gillis-Waas
  • Sint-Niklaas

Zwemvijver aanleggen in

  • Moerbeke
  • Lokeren
  • Beveren

Zwemvijver plaatsen in

  • Temse
  • Wachtebeke
  • Kruibeke

Aanleg van zwemvijvers in

  • Zwijndrecht
  • Waasmunster
  • Lochristi