Hoe een zwemvijver aanleggen?

Hoe een zwemvijver plaatsen?

Hoe een zwemvijver aanleggen? Een zwemvijver maken, doet men met een vijverfolie. Na het uitgraven moet de zwemvijver bekleed worden. Het meest gebruikelijke is om voor kwalitatieve EPDM vijverfolie te kiezen. Dit materiaal is zeer duurzaam en stevig. Bovendien zorgt het zwarte materiaal ervoor dat je vijver de natuurlijke look krijgt en het vijverwater makkelijker opwarmt door de zon. We bekijken steeds goed de ondergrond zodat er geen boomwortels, steengruis of andere objecten de folie kunnen beschadigen. Dit is nefast voor de vijver en krijgt van ons de grootste aandacht. We werken daarom met een worteldoek als beschermend materiaal onder de vijverfolie. Wij kunnen ook de zwemvijver aanleggen in beton als vloerwand en zijwand. Dit is een hele stevige en praktische basis die zeker voor een zwemvijver met een strakke look mooi oogt.

Bij de aanleg maken we steeds een onderscheid tussen het plantengedeelte en het effectieve zwemgedeelte. De water- of vijverplanten plaatsen we in een apart gedeelte van de vijver, dat in verbinding staat met het zwemgedeelte. De aangebrachte moerasplanten in een ondieper gedeelte met kiezel of substraat, zorgen voor een biologische filtering van het water. Door de planten apart te plaatsen, komen de zwemmers niet in aanraking met de beplantingen. Wij zorgen steeds voor voldoende circulatie tussen het plantengedeelte en zwemgedeelte, wat vaak over het hoofd wordt gezien.

Voor de afwerking van een zwemvijver zijn de mogelijkheden eindeloos. Soms zijn de boorden strak afgelijnd door natuurstenen. Naast filterbeplanting kan men ook de boorden voorzien van mooie beplantingen. Verdere opties zijn houten terrassen of paadjes, een patio en dergelijke om het zo een ideale plek te maken om tot rust te komen.

Hoe een zwemvijver schoon houden?

Algen, slib, bladeren en plantenresten moet men regelmatig verwijderen met een schepnet. Dit doe je best door over de bodem en door het water te gaan. Maar er is ook een andere optie. Ook voor een zwemvijver kan u beroep doen op een zwembadstofzuiger.

Soorten zwemvijvers

De natuurlijke zwemvijver heeft een informele en natuurlijke vorm. In tegenstelling tot een zwemvijver staan de filterende planten gewoon in het zwembassin. De schuin opgebouwde wanden lopen via de natuurlijke vijverranden vlot over in de tuin.

U wil graag zwemmen tussen de vissen? Dat lukt perfect dankzij een koi vijver! Belangrijke voorwaarde is wel dat de vijver minimum 80 cm diep is. Aanvullend op de beplanting heb je een vijverpomp nodig om de waterkwaliteit optimaal te houden.

Bekijk onze realisaties of vraag een vrijblijvende offerte aan!

Waar kunnen wij zwemvijvers plaatsen?

Moderne of voorgevormde zwemvijvers plaatsen? Een zwemvijver in eender welke afmeting laten aanleggen? Op zoek naar een biologische of natuurlijke zwemvijver?

Hooft Verberckmoes legt zwemvijvers aan in volgende gemeenten:

Zwemvijveraanleg in

  • Stekene
  • Sint-Gillis-Waas
  • Sint-Niklaas

Zwemvijver aanleggen in

  • Moerbeke
  • Lokeren
  • Beveren

Zwemvijver plaatsen in

  • Temse
  • Wachtebeke
  • Kruibeke

Aanleg van zwemvijvers in

  • Zwijndrecht
  • Waasmunster
  • Lochristi